Over Groen Geloven Groningen

De oecumenische inspiratiegroep Groen Geloven Groningen komt elke seizoen samen voor verdiepende en inspirerende gesprekken over het klimaat. Onze leden komen uit heel verschillende christelijke geloofsgemeenschappen in Groningen. We hebben in ieder geval één ding gemeen: we geloven dat kerken een rol hebben in de strijd tegen klimaatverandering. Met gevarieerde gemeenschappen, soms kerkgebouwen, een rijke traditie van denkgoed over sociale gerechtigheid en rentmeesterschap, en aandacht voor de kwetsbaren in de samenleving. Er is steeds meer aandacht voor ‘groene theologie’ en dat willen we ook praktisch laten zien.

Daarom bieden we een overzicht van activiteiten en tips rondom de onderwerpen duurzaamheid, klimaatadaptatie, groene theologie en sociale gerechtigheid. De activiteiten worden georganiseerd door een breed scala aan kerken en geloofsgemeenschappen in Groningen en zijn toegankelijk voor iedereen, of je nou kerkelijk bent of niet.

Onder ‘Verdieping’ vind je inspiratie en informatie om na te denken over klimaatverandering, armoede, theologie en energie of om je aan te sluiten bij een netwerk. Want als we de wereld een betere en eerlijkere plek willen maken, hebben we elkaar hard nodig. Denk je mee?

Leden van oecumenische denktank Groen Geloven Groningen

Sofieke Hofman

Betrokken bij: PKN – Wijkgemeente Martinikerk

Visie: Ongelijkheid en onrecht zijn belangrijke thema’s in mijn leven en gaan me aan het hart. Dit kan ik vorm geven in mijn dagelijks leven als arts Internationale gezondheid en Tropengeneeskunde (AIGT). Sociale gerechtigheid en klimaatgerechtigdheid zijn nauw aan elkaar gerelateerd en ik wil deze dan ook graag samen onder de aandacht brengen. De waarde ‘liefde, bewondering en respect voor Gods Aarde en alles wat daarop leeft’ geeft vorm aan normen in mijn leven. En dat is ook een belangrijke reden waarom ik betrokken ben bij Groen Geloven Groningen; deze waarde is mij namelijk aangedragen door de kerk.

Berend Borger

Betrokken bij: Remonstrantse Gemeente Groningen

Visie: Remonstranten hebben het hart op de goede plaats, maar lopen niet voorop bij demonstraties en acties. Je zult ze dus ook niet zo gauw op de A12 vinden om met XR een wegblokkade te vormen. Remonstranten vinden het niet fijn om op de voorgrond te treden, maar dat wil niet zeggen dat ze geen aandacht hebben voor duurzaamheid of groene theologie. Die aandacht is er, in een dienst op zondagmorgen, bij het fairtrade-koffiedrinken na de dienst en bij alle bijeenkomsten en vergaderingen door de week.

Wij willen een klimaat-betrokken gemeente zijn. De remonstrantse gemeente heeft haar basis in de Coehoornsingel in de Remonstrantse Kerk. Omdat het gebouw niet van de kerkelijke gemeente is en bovendien een monument is, mogen we er niet zomaar zonnepanelen op leggen of andere milieubesparende maatregelen aanbrengen. Maar wat op en aan het gebouw niet kan, gebeurt bij gemeenteleden thuis.

Het woord verantwoordelijkheid is voor veel remonstranten een drijfveer om op microniveau bezig te zijn met het klimaat en duurzaamheid. De werkgroep GGG kan daar een mooie bijdrage aan leveren.

Anita+Akkerman2.jpg

Anita Akkerman

Betrokken bij: PKN – Protestantse gemeente Anloo-Zuidlaren (Laarkerk)

Visie: Graag ben ik onderdeel van een beweging die nadenkt over vernieuwing en leven vanuit verwondering, in verbondenheid met de Schepping. Dat alles wat leeft tot z’n recht mag komen en tot bloei, dat drijft me, ook als predikant. Het raakt voor mij aan duurzaam omgaan met de Schepping, maar ook aan recht doen aan mensen en uit zijn op eerlijke verhoudingen. In de denktank Groen Geloven Groningen is juist dit aan de orde en vanuit oecumenisch perspectief hierbij stilstaan vind ik hoopvol en inspirerend.

Annejet+Fransen.jpg

Annejet Fransen

Betrokken bij: PKN – Prot.Gem. Kantens-Stitswerd-Rottum

Visie: Mensen hebben een verantwoordelijkheid voor de wereld en niet in de laatste plaats voor elkaar. Het klimaatprobleem is iets waar we ons niet aan mogen onttrekken, en dan zeker als kerken niet. Ik geloof dat de kerk er is voor de zwakken, de onopvallenden, de ‘anderen’, de op-het-oog-niet-interessanten. En dat zijn juist de mensen die het meest lijden onder klimaatverandering… Ik vind het prachtig dat steeds meer mensen over dit onderwerp gaan nadenken en vanuit hun eigen tradities hieraan bijdragen. Zelf heb ik nog ontzettend veel te leren maar ik doe graag wat ik kan, zowel in deze groep als persoonlijk en in mijn werk voor Kerk in Stad, het kerktijdschrift van de Protestantse Gemeente Groningen.

Dick+Mak.jpg

Dick Mak

Betrokken bij: Tehuisgemeente (NGK Groningen)

Visie: Het dringt steeds meer tot me door hoe groot het klimaatprobleem is, en hoeveel er moet veranderen om het tij nog enigszins te keren. Het zit me ook dwars wij dat christenen soms helemaal niet de noodzaak zien om te veranderen, terwijl wij als geen ander ervan bewust zouden moeten zijn dat we goed voor Gods schepping moeten zorgen in plaats van haar uit te buiten. Daar komt bij dat sociale gerechtigheid, iets wat wij christenen wel heel belangrijk vinden, alles te maken heeft met de manier waarop wij produceren en consumeren. Tegelijkertijd merk ik bij mezelf dat ik het heel lastig vind om concreet vorm te geven aan een duurzamere manier van leven. Daarom is het goed dat we daar samen over nadenken en elkaar daarbij helpen. Groen Geloven Groningen kan daarin een rol spelen.

Myriam+Oosting.jpg

Myriam Oosting

Betrokken bij: RKK - Hildegardparochie